اخبار

۱۳ بهمن روز جهانی تالاب ها

کنوانسیون رامسر، پیمانی بین المللی است که در سال ۱۹۷۱ میلادی، به منظور حفاظت از پرندگان مهاجر و تالاب ها شکل گرفته است و تا کنون ۱۶۹ کشور عضو این پیمان هستند. به دلیل برگزاری اولین کنفرانس درسال ۱۳۴۹ در شهر ساحلی رامسر این پیمان ” کنوانسیون رامسر ” نام گرفت.

این پیمان با تلاش اسکند فیروز  رئیس وقت رئیس وقت سازمان محیط زیست تهیه شد. تعریف تالاب در این کنوانسیون بسیار گسترده است و شامل « مرداب ها و باتلاق ها و لجن زارها  یا آبهای طبیعی یا مصنوعی اعم از دایمی یا موقت است که آبهای شیرین -تلخ یا شور در آن به صورت راکد یا جاری یافت شود- از آن جمله است آبهای دریا که عمق آن‌ها در پایین ترین نقطه جزر از شش متر تجاوز ننماید.» 

اهمیت این کنوانسیون به این دلیل است که از نظر کارشناسان، تالاب ها ۱۰ برابر جنگل ها و حدود دویست برابر شالیزارها ارزش اکولوژیک دارند. کشورهای عضو کنوانسیون رامسر نیز وظیفه دارند که تالاب های مهم خود را شناسایی و حفاظت کنند و با تنظیم و تهیه نقشه های اصلاحی، راه را برای حراست از این زیستگاه های باارزش و بهره برداری درست از آن ها هموار کنند. برنامه ریزی برای افزایش تعداد پرندگان در تالاب های ثبت شده و حفاظت از آن ها نیز از دیگر وظایف کشورهای عضو کنوانسیون رامسر است.

تالاب هایی که به لحاظ حفاظت و شرایط زیست محیطی در وضعیت مطلوبی به سر نمی برند یا در معرض خشک شدن قرار دارند، در لیست مونترو قرار می گیرند که از ۲۴ تالاب بین المللی ایران ۶ تالاب در این فهرست قرار می گیرند. تالاب انزلی، تالاب هامون (دهانه جنوبی پوزک)، تالاب هامون (صابوری و هیرمند)، تالاب نیریز و کمجان و تالاب شورگل، یادگارلو و دورگه سنگی، ۶ تالابی هستند که در لیست مونترو قرار دارند.

یکی از تالابهای استان قزوین دریابک یا دلاوک است. این دریاچه در شمال شرقی روستای زرشک و در فاصله ۲ کیلومتری از آن واقع شده‌است. این منطقه دارای آب و هوای سرد کوهستانی است که تابستان‌ها، خنک و زمستان‌ها، سرد و پوشیده از برف است.منابع تأمین آب دریاچه از ذوب برف‌ها، چشمه‌های منطقه و ریزش‌های جوی است. این منطقه که از جاذبه‌های طبیعی و گردشگری بسیاری برخوردار است، در حدود ۱۷ کیلومتری شهر قزوین قرار دارد و از نظر تنوع زیست‌محیطی دارای مناطق منحصر به فردی می‌باشد.
ولی در سالهای اخیر به شدت و به سرعت شاهد کوچک شدن این تالاب هستیم و یکی از دلایل این نابودی ساخت و ساز بی رویه باغ های اطراف دریاچه و حفر چاههای عمیق هست.
فقط میتوان امیدوار بود مسئولین به حال این تالاب فکری کنند تا از نابودی آن جلوگیری بعمل آید.


Tags:

بدون پاسخ به “۱۳ بهمن روز جهانی تالاب ها

نظری ارسال کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های مورد نیاز علامتگذاری شده اند *


*